New York-Karta

New York Taxi

Taxi i New York

Taxi är det perfekta färdmedlet om du vill spara fötterna på lite kortare sträckor eller när du ska ta dig hem på nätterna.

Även om New York har blivit en relativt säker stad är det bra att undvika sena nattpromenader och även om det inte är så långt att gå kommer du att gå så du får nog i alla fall. Så lyxa med en taxi ett par ggr. även om du inte behöver. Dina fötter kommer att tacka dig. Buss och tunnebana är förstås också bra alternativ, billigare men lite krångligare.

 

 

Det finns taxibilar överallt i New York och du känner igen dem på deras gula färg. Det finns även en hel del svarta och vita limousiner som du kan ta om du vill åka extra lyxigt. De stor ofta utanför hotell och restauranger speciellt på kvällarna.

 

Det kostar ungefär som hemma i Sveriga att åka taxi och även om de är vana med dricks blir de inte sura om du är snål men tänk på att dricksen är en stor del av inkomstern för många inom serviceyrkena.

 

Det står ofta taxibilar vid de flesta restauranger och krogarna liksom vid hotellen. Man behöver sällan vänta speciellt länge på en taxi.

Vifta gärna med handen för att få dem att uppmärksamma att du vill åka med. Det kan löna sig att byta sida eller gå ett kvarter extra för att du ska hamna så du kan få en taxi som är på väg åt det håll dom du tänkt åka. Många gator är enkelriktade och det kan ta tid för taxin att byra riktning.

Det är många inflyttade som kör taxi och du kan inte räkna att de alltid vet var ett speciellt ställe ligger. Det kan vara bra att känna till adressen dit du ska. Engelskan kan faktiskt också ibland vara ett problem men namnen på gator och siffror känner de till så det löser sig alltid.

 

Startkostnaden ligger på ca: 2,5$ och du får även själv stå för tullkostnader som kan hamna på ganska mycket. Runt 15% ligger dricksen på.

En taxi där siffrorna i skylten på taket lyser är ledig.